تقریبا هیچ یک از ما نمیتوانیم بدون فناوری زندگی کنیم. فناوری؛ دانش، مهارت، روش و تکنیکهای مورد نیاز برای تولید ابزار و تجهیزات جهت رفع نیازهای مردم است. بر اساس این تعریف، ممکن است فکر کنیم که فقط باید بر مزایای فناوری تمرکز کنیم. با این حال، در صورت استفاده ناخودآگاه، به خوبی میتوانیم با اثرات منفی آن روبرو شویم. در این مقاله به تاثیرات مثبت و منفی فناوری بر کودکان خواهیم پرداخت، لطفا تا پایان همراه ما باشید.
تاثیرات مثبت و منفی فناوری بر کودکان
هنگامی که ما از استفاده ناخودآگاه از فناوری صحبت میکنیم، کودکان اولین کسانی هستند که به ذهن ما خطور میکنند. اگر یک بزرگسال از فناوری به طریقی مضر استفاده کند، میتوانیم این موضوع را در نهایت هضم کنیم. اما این اتفاق برای کودکان متفاوت است زیرا آنها به طور کلی از تأثیرات منفی احتمالی فناوری آگاهی ندارند که ناشی از استفاده نادرست آن است. در ادامه به شرح تاثیرات مثبت و منفی فناوری بر کودکان خواهیم پرداخت.
از طرف دیگر، چند سوال ذهن والدین را به خود مشغول کرده است. فناوری چگونه به درد بچهها میخورد؟ آیا فناوری برای بچهها خوب است یا بد؟ چگونه ایمنی اینترنت را برای بچهها مهیا کنیم؟
پاسخها بسیار ساده هستند. تا سن مشخصی، فناوری همه پیرامون تلفنهای همراه، تبلتها و رایانهها است. بنابراین، با استفاده از نکات ایمنی اینترنتی برای بچهها که بعداً با شما به اشتراک خواهیم گذاشت و با انتخاب برنامهها و وب سایتهای مناسب، میتوانید ایمنی اینترنت را برای کودکان فراهم کنید.
اما در ابتدا، بیایید تأثیرات مثبت فناوری بر کودکان را که میتوانید از آنها بهرهمند شوید و همچنین تأثیرات منفی فناوری بر سلامتی و رشد کودکان را که باید از آنها اجتناب کنید، بررسی کنیم.
اثرات مثبت
در این قسمت به اثرات مثبت فناوری بر کودکان میپردازیم.
افزایش ضریب هوشی
دانشگاه کورنل آمریکایی تومو کانایا در ۹ مدرسه در میان گروههای اجتماعی مختلف تحقیقات علمی انجام داد. براساس این مطالعه که تقریباً بر روی ۹۰۰۰ دانش آموز انجام شده است، نمرات ضریب هوشی نسل فعلی بالاتر از نسل قبلی است. با در نظر گرفتن اثر فلین، نتایج تغییر نمیکند، اگرچه هر آزمون جدید ضریب هوشی در مقایسه با آزمایشهای قبلی دشوارتر میشود.
کارشناسان این تأثیر را مستقیماً به فناوری پیوند میدهند. افزایش تعداد محصولات تکنولوژیکی در زندگی کودکان و در نتیجه محرکهای افزایش یافته به عنوان تمریناتی در اختیار کودکان قرار میگیرد تا مشکلات پیچیدهتری را حل کنند. تأثیرات مثبت فناوری بر رشد کودک از جمله افزایش ضریب هوشی و بهبود مهارتهای یادگیری تنها برخی از مزایای متعددی است که با استفاده صحیح از فناوری به وجود میآید.
هرچه کودک در یک فرآیند یادگیری به موضوعات بیشتری علاقهمند شود یا آنها را تجربه کند، سطح ضریب هوشی وی بیشتر میشود.
البته همه این مزایا با استفاده آگاهانه از فناوری امکانپذیر است. از طرف دیگر، باید در نظر داشت که تحریک بیش از حد منجر به حواس پرتی میشود. وظیفه اطمینان از امنیت اینترنت برای کودکان عمدتا بر عهده والدین است. به طور خلاصه، اگر استفاده روزانه از وسایل کنترل شده باشد، فناوری به کودکان توصیه میشود. در غیر این صورت میتواند مضر باشد.
رشد مهارت ذهنی با مطالب آموزشی
تمرینات مغزی برای کودکان محدود به وسایلی است که دارند، بنابراین معمولاً باید همان تمرینات را بارها و بارها انجام دهند. اما امروزه فرصتهای بسیار بیشتری وجود دارد.
تأثیرات مثبت فناوری در آموزش اولیه کودکی میتواند بسیار سودمند باشد. شیوههای آموزشی مانند بازیها و برنامههایی از جمله این مزایا هستند که مهارتهای شناختی را بهبود میبخشند.
امروزه بازیهای حافظه برای کودکانی وجود دارند که میخواهند حافظه خود را بهبود ببخشند. بازیهای بصری برای کودکانی که میخواهند مهارتهای بصری خود را بهبود بخشند و موارد دیگر در دسترس شما قرار دارند. بنابراین، استفاده ایمن از اینترنت برای کودکان میتواند با استفاده از برنامههای مناسب مفید باشد، به آنها امکان میدهد به جای بازیهای اتومبیلرانی، بر روی رشد ذهن خود تمرکز کنند.
البته نظارت والدین در برنامههای انتخاب شده نقش مهمی دارد. کودکان ممکن است برخی از خطرات را پیش بینی نکنند. ما نباید فراموش کنیم که کودکان را در شناخت مفید و مضر بودن راهنمایی کنیم تا فقط از تأثیرات مثبت فناوری بر روی بچهها بهرهمند شویم.
تقویت یادگیری
«نحوه یادگیری» یک مهارت بسیار مهم است. به لطف اینترنت، کتابخانهای با تعداد بینهایت کتاب در هر خانه وجود دارد. کودکان میتوانند تحقیقات گستردهای درباره موضوعات موردعلاقه خود انجام دهند.
از این طریق، آنها در حال یادگیری دسترسی به اطلاعات، تحقیق و یادگیری هستند و استفاده ایمن از اینترنت برای کودکان مزایای زیادی از این دست دارد.
مهارت حل مسئله
آیا فناوری برای بچهها خوب است یا بد؟ برنامههای طراحی بصری، برنامههای طراحی فنی، برنامههای کدنویسی و ابزارهای مشابه طراحی، خلاقیت کودکان را بهبود میبخشد. بنابراین خوب یا بد بودن این مسئله، همه چیز در مورد نحوه، زمان و آنچه شما استفاده میکنید، میباشد.
کودکان خلاق در سازگاری با جهان در حال تغییر موفق هستند. به همین ترتیب، آنها در ایجاد راه حلهای جدید برای مشکلات در حال ظهور موفق هستند. افزایش مهارتهای حل مسئله در دوران کودکی به آنها امکان میدهد در آینده از موانع راحتتری عبور کنند.
کنترل والدین در شرایط اضطراری
فناوری گاهی میتواند یک نجات دهنده برای کودک و جامعه شما باشد. فرزندان شما باید بتوانند در مواقع اضطراری به شما برسند، حتی اگر سن آنها برای استفاده از تلفن همراه کافی نباشد. دستگاههای تلفن همراه سادهای مانند ساعتهای هوشمند برای رفع این نیاز به روشی سالم تولید میشوند.
ساعتهای هوشمند از ویژگیهای مختلفی برخوردار هستند و هدیههای جالبی برای تعطیلات هستند. به عنوان مثال میتوانید شمارههایی را تنظیم کنید که فرزندتان میتواند با آنها تماس بگیرد. به این ترتیب میتوانید خطر برقراری ارتباط فرزندتان با افرادی را که نمیشناسد از بین ببرید.
در مدارس به کودکان شمارههایی آموزش داده میشود که باید در شرایط اضطراری با آنها تماس بگیرند. میتوانید شمارههای آمبولانس و خدمات آتش نشانی را به لیست تماس آنها اضافه کنید.
اثرات منفی
ما در مورد شگفتیها و تاثیرات مثبت و منفی فناوری بر کودکان صحبت کردهایم، بنابراین اکنون وقت آن است که در مورد اثرات منفی ناشی از سواستفاده بحث کنیم. استفاده بیش از حد از فناوری و دسترسی بدون نظارت به اینترنت ممکن است تأثیرات منفی بسیاری بر مهارتهای اجتماعی کودکان و همچنین رشد ذهنی و جسمی آنها ایجاد کند.
کاهش میزان توجه و تمرکز
صرف زمان زیاد برای استفاده از رایجترین دستگاههای فن آوری مانند رایانهها، تلفنهای همراه هوشمند و تبلتها میتواند باعث حواس پرتی و تمرکز حواس شود.
یکی از تأثیرات منفی فناوری بر کودکان این است که بر موفقیت تحصیلی آنها تأثیر میگذارد. همانطور که در ابتدا ذکر کردیم، دلیل چنین مشکلاتی استفاده افراطی (ناخودآگاه) از فناوری است، نه خود فناوری. نباید فراموش کرد که پیشرفتهای فناوری در درجه اول ایجاد مزایایی برای ما هستند. استفاده از فناوری به میزان مناسب برای کسی مضر نیست.
تعامل اجتماعی به حداقل میرسد
تأثیرات منفی فناوری بر مهارتهای اجتماعی کودکان معمولاً وقتی کودک به دلیل قطع ارتباط آنها از زندگی واقعی رخ میدهد، یکی از این موارد زیادروی در بازیهای کامپیوتری است. کودک که با محیط زندگی خود ارتباط برقرار نمیکند، دیگر خبری از تعامل نیست و سعی خواهد کرد تمام این نیازها را در یک محیط مجازی برآورده کند.
به عنوان مثال، کودکان میتوانند سطحی را ببینند که در یک بازی بدست آورده اند. این سطح یک عنصر قابل احترام است و آنها میتوانند سعی کنند در مجاورت دوستان احترام کسب کنند. با این حال، این عناوین که هیچ اهمیتی در زندگی واقعی ندارند، باید با مهارتهایی مانند احترام، عشق، تعامل و ارتباطات جایگزین شوند. کودک باید به این مهارتها احترام بگذارد، بنابراین ستایش از آنها برای این عناصر مهم است.
افزایش پرخاشگری
همه ما میدانیم که تخیل کودکان نسبت به بزرگسالان گستردهتر است. بنابراین، آنها در برابر محتوایی آسیب پذیرتر هستند که با آن روبرو میشوند. کودکان میتوانند در فیلمها، کارتونها یا بازیهایی که تماشا میکنند و بازی میکنند در معرض عناصر ترسناکی قرار بگیرند (مانند Momo). کودکانی که توانایی درک تفاوت واقعی و خیالی را ندارند، میتوانند شرایط نامساعدی مانند ترس از تنها بودن، کابوس دیدن و تنها رفتن به توالت را تجربه نکنند.
به همین ترتیب، وقتی آنها فیلمها یا بازیهای حاوی عناصر خشونت را تجربه میکنند، میتوانند به کودکان پرخاشگری تبدیل شوند. ایمنی اینترنتی برای کودکان باید فراهم شود تا از ایجاد احساسات ناسالم جلوگیری شود.
مشکلات سلامتی
تأثیرات منفی فناوری بر کودکان فقط به اختلالات روحی و روانی محدود نمیشود. موضوع همچنین دارای بعد فیزیکی است. معایب زیر ممکن است به دلیل تماشای طولانی مدت تلویزیون، استفاده از رایانه یا تبلت در وضعیت نشستن اشتباه و غیره رخ دهد:
- مشکلات بینایی
- گردن درد
- مشکلات ساختار اسکلتی بدن
- بی حسی بازو، دست، انگشت
- فشار بیش از حد
علاوه بر اینها، میتوانیم بگوییم، رشد جسمی کودکی که با استفاده از دستگاههای فن آوری بیحرکت مانده است، باعث کاهش زمان اختصاص یافته به فعالیتهایی میشود که از رشد عضلات پشتیبانی میکنند، مانند راه رفتن، دویدن، پریدن و بازی بازیهای بدنی.
علاوه بر این، لازم به یادآوری است که کودکان در چنین مواردی به اندازه کافی کالری نمیسوزانند، در معرض خطر چاقی قرار دارند. تأثیرات منفی فناوری بر سلامتی کودکان به سختی قابل رد است و مراقبت از آنها برای جلوگیری از آنها مهم است.
کیفیت خواب را کاهش میدهد
تأثیرات منفی فناوری بر سلامتی کودکان تنها به موارد فوق محدود نمیشود. کودکان و همچنین بزرگسالان میتوانند از اختلالات خواب رنج ببرند. فناوری برای کودکان نه تنها باید از نظر کاری که انجام میدهند بلکه از نظر مدت و زمان باید نظارت شود.
خطر ابتلا به اعتیاد به ویژه در کودکان و بزرگسالان شایع است. چند بار باید به کودک خود بگویید که قبل از رفتن به رختخوابش ساعت خواب است؟ داشتن اقدامات صحیح ایمنی اینترنتی برای کودکان هم از کمبود خواب (که تأثیر منفی فوق العادهای روی مدرسه، محل کار و انواع زندگی روزمره دارد) و هم از بروز اختلال در بازی جلوگیری میکند.
منبع: بلاگ آرنیک موبایل