در بازار بزرگ و عظیم گوشیهای هوشمند رقابت زیادی وجود دارد و همهی غولهای بزرگ این صنعت، در تلاش هستند تا با بهبود و ارتقای امکانات خود در این بازار رشد کنند. یکی از عواملی که سبب رقابت در بین گوشیهای همراه شده است، کیفیت دوربین به کار رفته در آن است. بسیاری از شرکتهای فعال در زمینهی گوشیهای هوشمند در تلاش هستند تا بهترین دوربین را برای گوشی خود طراحی کنند و به رقابت با سایر رقبا بپردازند. در حال حاضر کیفیت دوربینهای گوشی همراه بسیار مهم شده است زیرا هر چه کیفیت دوربین بالاتر باشد، عکسهای شما جذابتر وطبیعیتر به نظر خواهند رسید.
امروزه بسیاری از عکاسان و فیلمبرداران حرفهای از گوشیهای هوشمند برای عکاسی و فیلمبرداری استفاده میکنند، در حقیقت این گوشیها جای دوربینهای حرفهای را گرفتهاند و برای بسیاری از مردم، یک تلفن با دوربین عالی، جایگزین معتبر و مناسبی برای یک دوربین حرفهای است. اگر به دنبال بهترین گوشی هوشمند برای عکاسی هستید و میخواهید عکسهایی با کیفیت بالا و شگفتانگیز همراه با رنگ و کنتراست عالی بگیرید یا ویدیوهایی با وضوح بالا داشته باشید، پس به جای درستی آمدهاید.
در این مقاله شما در ابتدا با تفاوت بین یک دوربین خوب و یک دوربین ضعیف آشنا خواهید شد و سپس به صورت مختصر و کوتاه، بهترین گوشیها از نظر کیفیت دوربین به شما معرفی خواهد شد. اگر تصمیم به خرید یک گوشی جدید دارید و کیفیت دوربین برای شما بسیار مهم است، قبل از هر اقدامی این مقاله را تا انتها بخوانید. حتی اگر به دنبال خرید یک گوشی جدید نیستید، خوب است بدانید چه چیزی یک دوربین گوشی را خوب میکند.
تفاوت دوربین خوب و دوربین بد در چیست؟
دوربینها به کار رفته در گوشیهای همراه با هم تفاوت دارند؛ برخی از دوربینها عملکرد بهتری را در نور کم ارائه میدهند، در حالی که برخی دیگر وضوح تصویر بالاتری را دارند. اگر در عکاسی با گوشیهای هوشمند تازه کار هستید یا به دلیل عملکرد پیچیدهی دوربینهای حرفهای و گران بودن آنها، به دنبال خرید یک گوشی عالی هستید، به دلیل تعدد بالای انواع گوشی در بازار و تنوع زیاد در دوربین محصولات، تصمیم گرفتن کاری بسیار دشوار و طاقت فرسا خواهد بود. حتی بعد از خرید گوشی باید به فکر خرید گلس مناسب باشید تا از آن محافظت کنید.
با این حال، چندین نکته وجود دارد که دوربین گوشی خوب را از یک دوربین نه چندان خوب جدا میکند و شما باید به آنها توجه کنید. در ادامه همراه شما به معرفی این نکات خواهیم پرداخت.
سنسور
به طور قطع عامل اصلی کمک کننده به کیفیت تصویر در هر دوربین دیجیتال و گوشیهای هوشمند سنسور به کار رفته در آن است.
کار سنسور چیست؟
سنسور اساسا وسیلهای است که نور را به سیگنالهای الکتریکی تغییر میدهد، در واقع سنسورها از فتوسایتهای حساس به نور (که پیکسل نیز نامیده میشود) تشکیل شدهاند که فوتونهای نور را هنگام ورود به دوربین دریافت میکنند. پردازشگر، تصویر دوربین این اطلاعات نور را از حسگر گرفته و از آن، برای بازسازی تصویری از صحنه استفاده میکند.
این یک توضیح واقعا ساده از نحوه عملکرد سنسور است. اندازه در مورد سنسورها واقعا مهم است. استفاده از یک سنسور بزرگ در دوربین دو معنا دارد؛ معنای اول ان است که سنسور میتواند تعداد زیادی پیکسل کوچک را در خود جای دهد یا پیکسلهای کمتر اما بزرگتر در سنسور قرار میگیرند، این معنای دوم است.
در مقایسه با سنسور دوربین معمولی، گوشیهای هوشمند دارای سنسورهای فوقالعاده کوچکی هستند. تا به امروز، بزرگترین حسگر به کار رفته در دوربین گوشیهای هوشمند، دارای ابعاد ۱ اینچی است که تقریباً به اندازه دوربینهای نقطهای و عکاسی سطح پایه است. اندازه سنسور در دوربین گوشیهای هوشمند بر حسب کسری از اینچ بیان میشود. دوربینهای مختلف اندازه سنسورهای متفاوتی دارند، یک دوربین تلفن خوب دارای سنسوری است که یک اینچ نزدیک باشد.
هر چه سنسور کوچکتر باشد، کیفیت تصویر پایینتر خواهد بود زیرا به دلیل کاهش رزولوشن ممکن است جزئیات تصاویر از بین برود.
اندازه پیکسل
همانطور که قبلا ذکر شد، پیکسلها (یا فتوسایتها) روی یک حسگر، وظیفه جذب نور وارد شده به دوربین را بر عهده دارند. هرچه پیکسلها بزرگتر باشند، نور بیشتری میتواند توسط سنسور جذب شود که این امر تصاویری با نور بالا را خلق میکند، حتی در شرایطی که نور ضعیف باشد. اگر پیکسلها خیلی کوچک باشند، تصاویر با نویز دیجیتالی ارائه میشود.
از آنجایی که دوربین گوشیهای هوشمند یک دستگاه دیجیتال است مانند هر دستگاه الکترونیکی گرما و نویز تولید میکند، پیسکل دوربین به اندازه کافی بزرگ نباشد، نمیتواند نور زیادی را دریافت کند، در نتیجه نویز الکترونیکی دوربین بسیار قابل مشاهده خواهد بود. اندازه پیکسلهای روی سنسور بر حسب میکرومتر یا میکرون اندازهگیری میشود و با استفاده از نماد «µm» یا فقط «µ» بیان میشود؛ هزار میکرومتر برابر با ۱ میلی متر است.
در سال ۲۰۲۰، بزرگترین اندازه پیکسل در سنسورهای دوربین گوشیهای هوشمند ۲.۴ میکرومتر است که در Huawei P۴۰ Pro به کار رفته بود.
اگر دوربین گوشی دارای سنسور بسیار ریز و پیکسلهای بسیار کوچک باشد، به احتمال زیاد تصاویر به دست آمده از کیفیت پایینی برخوردار خواهند بود. یک دوربین گوشی خوب نه تنها سنسور قابل قبولی دارد، بلکه باید از پیکسلهای نسبتا بزرگی هم بهره ببرد.
مگاپیکسل (رزولوشن)
سطح سنسور از تعداد زیادی پیکسل تشکیل شده است که به تعداد کل این پیکسلها، مگاپیکسل گفته میشود. مگا، پیشوندی است که به معنای «یک میلیون» است، بنابراین اگر گفته شود، دوربینی ۱۲ مگاپیکسلی است، به این معنی است که دارای ۱۲ میلیون پیکسل است که نور را برای تولید یک تصویر جذب میکند. به عبارت ساده، این بدان معنی است که تصویر میتواند ۴۰۰۰ پیکسل عرض در ۳۰۰۰ پیکسل ارتفاع داشته باشد که این به عنوان رزولوشن شناخته میشود.
وضوح یا جزئیات یک تصویر بر اساس تعداد مگاپیکسل دوربین تعیین میشود؛ عکسی که با دوربین ۵ مگاپیکسلی گرفته میشود، به اندازه عکسی که با دوربین ۲۰ مگاپیکسلی گرفته میشود، دارای جزئیات نخواهد بود. بنابراین هرچه یک دوربین مگاپیکسل بیشتری داشته باشد، وضوح تصویر بالاتری تولید خواهد کرد. اگر میخواهید عکسهای موبایل خود را چاپ کنید، به میزان رزولوشن دقت کنید.
یک دوربین موبایل مناسب تعادل خوبی بین تعداد مگاپیکسل خود و اندازه هر پیکسل ایجاد میکند. اما باز هم، این به اندازه خود سنسور هم بستگی دارد.
دیافراگم
دیافراگم به قطر دهانهای اطلاق میشود که نور از طریق آن وارد دوربین میشود و عملکرد آن تا حد زیادی شبیه عنبیه چشم است؛ عنبیه منبسط یا منقبض میشود تا میزان برخورد نور به گیرندههای نوری در پشت چشم را تنظیم کند.
در دوربینهای معمولی یک دیافراگم مکانیکی وجود دارد که میزان نور وارد شده به دوربین و برخورد با سنسور را کنترل میکند، روی لوله یک لنز معمولی، حلقهای قرار دارد که با چرخاندن آن قادر به تنظیم اندازه دیافراگم هستید. F نماد دیافراگم است که از عبارت Focal Length به معنی فاصلهی کانونی الهام گرفته شده است؛ فاصلهی بین لنز و سنسور دوربین فاصلهی کانونی نامیده میشود. امروز گوشیهای هوشمند از دیافراگم بین f/۱.۲ تا f/۲.۶ بهره میبرند.
همانطور که گفته شد اندازهی دیافراگم و کیفیت عکس ارتباط متقابلی با هم دارند؛ هرچه این اندازه بزرگتر باشد، محدوه وضوح تصویر هم افزایش پیدا میکند.
لنز
برخلاف لنزهای دوربینهای سنتی که از شیشه ساخته میشوند، لنزهای دوربین گوشیهای هوشمند از پلاستیک ساخته شدهاند. با این حال، کیفیت لنز دوربین در گوشیهای مختلف متفاوت است و میتواند به طور قابل توجهی بر کیفیت تصویر تأثیر بگذارد. عکسی که با یک لنز بیکیفیت گرفته میشود، وضوح زیادی ندارد و ممکن است عکس گرفته شده مشکلاتی مانند انحراف رنگی داشته باشد. هر چه کیفیت لنزها بالاتر باشد، عکسها جذابتر هستند و کوچکترین جزئیات هم در عکسها خواهند بود.
تثبیت کننده تصویر
شاید شنیده باشید که لرزش دوربین دزد وضوح تصویر است؛ این حرف کاملا درست است، فرق نمیکند با چه دوربینی عکس میگیرید، زمانیکه دوربین کوچکترین حرکتی داشته باشد، عکس تار خواهد شد. اینجاست که تثبیتکننده تصویر اهمیت پیدا میکند؛ همانطور که از نام آن پیداست، هدف از آن ثابت نگه داشتن تصویر به منظور حفظ وضوح تصویر است.
چون ساختار و شکل گوشیها برای گرفتن عکس مناسب نیست، هنگامی که گوشی خود را برای گرفتن عکس نگه میدارید، حرکت دستان شما، حتی اگر اندک باشد، موجب لرزش دست و افت کیفیت عکس خواهد شد. گوشیهای همراهی که دارای لرزشگیر اپتیکال تصویر (OIS) است برای مقابله با این نوع مشکل مجهزتر هستند، این کار با استفاده از یک لنز شناور که به دو ژیروسکوپ و موتورهای کوچک متصل است، به دست میآید. هر زمان که حرکت توسط لرزشگیر تشخیص داده شد، این عناصر توسط یک میکروکنترلر حرکت داده میشوند تا با حرکت دوربین مقابله کنند.
یک دوربین گوشی خوب باید دارای OIS باشد زیرا گرفتن تصاویر واضح را برای شما آسانتر میکند و با مقابله با حرکات دوربین ناشی از لرزش دست، لنز قادر است در یک موقعیت ثابت بماند و عکس باکیفیتی را ارائه دهد.
فرمت فایل (RAW)
هنگام عکس گرفتن با گوشی، تصویر معمولا پردازش و فشرده میشود و سپس به عنوان یک فایل jpeg در موبایل ذخیره خواهد شد. اگرچه این ممکن است، این فرمت برای کاربر معمولی به خوبی کار کند، اما ممکن است برای افرادی که میخواهند کارهای بیشتری با عکسهای موبایل خود انجام دهند، بهترین گزینه نباشد، زیرا وقتی یک عکس به صورت jpeg ذخیره میشود، به دلیل انجام فشرده سازی، مقداری از جزئیات از بین خواهند رفت، در نتیجه کیفیت عکس افت پیدا میکند. این مشکل باعث میشود که تصویر در هنگام ویرایش انعطافپذیری کمتری داشته باشد زیرا برخی از دادهها دور ریخته میشدند.
برای رفع این مشکل در گوشیهای هوشمند باید از فرمتRAW استفاده کرد. برخلاف تصویر با فرمت jpeg، فایل RAW فشرده نشده هستند و ویرایش نشدهاند. به عبارت دیگر، دوربین کنتراست، تراز سفیدی، وضوح و سایر موارد خود را روی تصویر ذخیره شده، اعمال نمیکند، در عوض، دادههای تصویر به صورت خام در حافظه تلفن ذخیره میشوند. مزیت عکاسی RAW این است که دادههای زیادی را در اختیار شما قرار میدهد تا در هنگام ویرایش تصاویر خود با آنها کار کنید. jpeg میتواند اطلاعات تا ۱۶ میلیون رنگ را ذخیره کند، در حالیکه RAW قادر به ذخیره کردن ۶۸ میلیارد رنگ است.
همچنین، تصاویر RAW هزاران بار سطح روشنایی بیشتری نسبت به فایلهای jpeg دارند، این کار دستکاری مواردی مانند نوردهی و کنتراست را بسیار آسان کرده است زیرا جزئیات کمی از بین خواهند رفت. اگر دوربین گوشی میتواند هم jpeg و هم با فرمت RAW عکسبرداری کند، عالی است. برخی از دستگاهها میتوانند هر دو فرمت را به طور همزمان ذخیره کنند، که بسیار عالی است.
بهترین گوشی خوب با کیفیت دوربین عالی در سال 2022
در حالی که اکثر تلفنها هر روز در حال تغییر و بهبود خود هستند، یکی از زمینههایی که امروزه تلفنهای هوشمند را متمایز میکند، فناوری دوربین به کار رفته در آنهاست. در ادامه شما را بهترین گوشیها از نظر کیفیت دوربین آشنا خواهیم کرد. در این لیست از هرکدام از غولهای صنعت موبایل یک نماینده وجود دارد.
iPhone 13 Pro and Pro Max
خانواده آیفون ۱۳ اپل در اواخر سال ۲۰۲۱ عرضه شد و گوشیهای پرو و پرو مکس برترین محصولات این سری هستند. بزرگترین ارتقای آنها نسبت به دستگاههای سری ۱۲ بخش دوربین آنهاست. آیفون ۱۳ پرو اپل یکی از گرانترین گوشیهای موجود لیست بهترین گوشیها از نظر دوربین است، زیرا این گوشی قادر است تصاویر و ویدیوهایی واضح و با کیفیت ۴k و با سرعت ۶۰ فریم ثانیه تهیه کند.
آیفون ۱۳ و ۱۳ پرو با یک حالت ماکرو جدید به شما این امکان را میدهد، تا از اشیاء نزدیک مانند غذا، حشرات یا گیاهان عکسهای دقیقی بگیرید.
۱۳ پرو مکس دارای سه دوربین در پشت است. دوربین اصلی دارای یک تثبیتکنندهی عکس است ویدیوهای شما را تا حد ممکن ثابت نگه میدارد و از یک واحد دوربین ۱۲ مگاپیکسلی با دیافراگم عریض f/۱.۵ تشکیل شده است. دوربین دیگر دارای یک دوربین ۱۲ مگاپیکسلی (f/۲.۸) با زوم تله فوتو ۳ برابر با لرزشگیر اپتیکال تصویر (OIS) و میدان دیدی معادل لنز ۷۷ میلیمتری روی دوربینی با سنسور فول فریم و دوربین فوق عریض است، وضوح ۱۲ مگاپیکسل با دیافراگم f/۱.۸ و میدان دید معادل لنز ۱۳ میلیمتری در دوربینی با سنسور فول فریم امکانات دوربین سوم را تشکیل میدهد.
Samsung Galaxy S21 Ultra
زمانی نه چندان دور، گوشیها فقط یک دوربین داشتند، اما در حال حاضر گوشیهایی وجود دارند که ۵ دوربین دارند. Samsung Galaxy S۲۱ Ultra بهترین تلفن دوربین اندرویدی است که در حال حاضر در بازار وجود دارد و در بین رقبای خود از قابلیت زوم بینظیری برخوردار است، Galaxy S۲۱ با ارائه محدوده زوم تا ۳۰ برابر، در زمینه عکاسی تلسکوپی عالی عمل خواهد کرد.
دوربین این گوشی بسیار خارقالعاده و شگفتانگیز است. ۴ دوربین در پشت این گوشی قرار دارد؛ این دوربینها دارای یک سنسور اصلی از نوع ۱۰۸ مگاپیکسلی هستند که توانایی زوم را به شدت افزایش میدهد و دو سنسور تله فوتو ۱۰ مگاپیکسلی و یک سنسور فوق عریض ۱۲ مگاپیکسلی از آن پشتیبانی میکند. این امکانات قدرت مانور شما در هنگام عکاسی به صورت شگفتانگیزی افزایش میدهد. دوربین سلفی ۴۰ مگاپیکسلی که در این محصول قرار دارد، این مجموعه پنجگانه را کامل میکند و شما قادر هستید، بهترین عکسها را با بالاترین کیفیت، کوچکترین جزئیات و رنگهای غنی و پر رنگ بگیرید. همچنین میتوانید از هر دو دوربین جلو و پشت به طور همزمان عکس و فیلم بگیرید. چه چیزی از این بهتر!
Huawei Mate 40 Pro
گوشی هوشمند Mate ۴۰ Pro بهترین دوربین را در جهان دارد، Huawei P۴۰ Pro با دوربین فوق عریض ۴۰ مگاپیکسلی با وضوح بالا، دوربین زاویه باز ۵۰ مگاپیکسلی، دوربین پریسکوپ تله فوتو ۵ و دوربین سلفی خوکار که مجهز به لنز واید است، قادر خواهد بود بهترین عکسها را بگیرد. از دوربین فوق عریض برای فیلمبرداری ۴K استفاده میشود، همچنین حالت فیلمبرداری اسلوموشن با حداکثر سرعت ۹۶۰ فریم در ثانیه هم یکی دیگر از ویژگیهای خاص این محصول است.
این دوربین قادر است در هر شرایط از نظر نور، خواه تاریک باشد یا روشن، عکسهای عالی را ارائه دهد، همچنین زوم اپتیکال ۵ برابری حتی در نور کم عملکرد فوقالعادهای دارد. ویژگیهای دوربین در یک نگاه شامل تثبیت کننده تصویر اپتیکال (OIS) و سنسور عمق، فیلمبرداری 4K 60 فریم بر ثانیه و اسلات حافظه Huawei NM میشود. اگر به دنبال یک گوشی هوشمند هستید و کیفیت دوربین اولویت اصلی شماست، P۴۰ Pro مطمئنا مجموعهای عالی از دوربینها را در خود جای داده است.
Xiaomi Mi 11 Ultra
یکی دیگر ازگوشیهای هوشمند برتر از نظر کیفیت دوربین، شیائومی Mi ۱۱ Ultra است که همهی شرایط لازم برای قرار گرفتن در این لیست را دارد. حسگر دوربینی این گوشی به اندازه ۱ اینچ است، این بزرگترین سنسوری است که تا به حال در گوشیهای هوشمند به کار رفته است. وجود چنین عکسهایی با عمق میدان بسیار کم را خلق میکند. سه دوربین در پشت قرار دارد که وضوح هر کدام حدود ۵۰ مگاپیکسل است، بنابراین کیفیت عکسها چه در حالت زوم و چه در حالت فوق عریض، بالا خواهد بود. یکی دیگر از مشخصات بارز این گوشی، وجود یک صفحه نمایش دوم است که روی دوربین پشتی قرار دارد تا بتوانید بهترین عکسهای سلفی را تهیه کنید.
نکات طلایی خرید گوشی با کیفیت دوربین بالا
- اگر شما تمایل دارید تا در زیر آب هم به عکاسی بپردازید، گوشی شما باید از قابلیت ضدآب بودن برخوردار باشد.
- هنگام خرید گوشی به نوع باتری هم توجه کنید زیرا هر چه باتری قویتر باشد، شما میتوانید زمان طولانیتری را به عکاسی و فیلمبرداری بپردازید و لازم نیست به صورت مداوم به خرید باتری اقدام کنید.
- حافظهی گوشی باید قابل ارتقا باشد و ظرفیت آن برای ذخیرهی تعداد زیادی عکس و فیلم کافی باشد.
سخن آخر
دوربینهای گوشیهای هوشمند طی چند سال گذشته مسیر طولانی را طی کردهاند تا به شکل امروزی تبدیل شوند. به طور قطع این مسیر همچنان ادامه دارد و قابلیتهای دوربین هر لحظه در حال ارتقا و پیشرفت است. لرزشگیر اپتیکال تصویر (OIS)، سنسورهای بزرگتر، لنزهای روشن و حتی ایجاد زوم اپتیکال ویژگیهایی هستند که سبب میشود دوربینها با هم فرق داشته باشند. این تفاوتها باعث خلق عکسهایی با کیفیت متفاوت و گوناگون خواهد شد.
کیفیت دوربین گوشی همراه شما چگونه است؟ نظر شما در مورد کیفیت دوربینهای گوشی همراه چیست؟ اگر قصد خرید گوشی جدیدی دارید، با توجه به این مطالب حتما به کیفیت دوربین دقت کنید. اگر این مقاله برای شما مفید است، لطفا نظرات و پشنهادات خود را در جهت بهبود آن برای ما ارسال کنید.
بیشتر بخوانید: