از زمانی که گوشیها و گجتهای هوشمند به جزء جداییناپذیر زندگی افراد تبدیل شدهاند، کاهش مصرف انرژی و باتری از مهمترین دغدغهها محسوب میشد. هر چه گوشیها و گجتها هوشمندتر میشدند، نیاز به شارژ مجدد باتری افزایش پیدا میکرد و شاید باید در طول روز چندین بار این وسایل را به شارژ وصل کرد. به همین دلیل غولهای بزرگ تولیدکننده موبایل مانند اپل دست به کار شدند و فناوری LTPO را خلق کردند.
این فناوری نه تنها آینده صفحه نمایش تلفنهای هوشمند را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، بلکه صفحه نمایش سایر دستگاههای دیجیتال مانند ساعت هوشمند را هم دگرگون کرده است و به زودی به عنوان پرچمدار در صنعت تلفن همراه و دستگاههای هوشمند شناخته میشود. هدف اصلی فناوری LTPO این است که گوشیها و دستگاههای هوشمند را کارآمدتر کرده و فقط پس از یک بار شارژ از آنها استفاده بهتر و بهینهتر شود.
در این مقاله سعی داریم به چند سوال متدوال در مورد این فناوری پاسخ دهیم:
- فناوری LTPO چیست؟
- با مزایای فناوری LTPO آشنا شوید.
- کدام دستگاهها از این فناوری بهره میبرند؟
فناوری LTPO چیست؟
مخفف عبارت Low Temperature Polycrystalline Oxide یا اکسید پلی کریستالی با دمای پایین کلمه LTPO را خلق کرده است و به نوع خاصی از فناوری backplane که در نمایشگرهای OLED وجود دارد، اشاره دارد. کلمه OLED مخفف عبارت Organic Light Emitting Diode است؛ این فناوری یک نوع منحصر به فرد از صفحه نمایش خود تابش است که در همه چیز از ساعتهای هوشمند گرفته تا گوشیهای هوشمند و صفحه نمایشهای بزرگ به کار میرود.
به طور خلاصه، این فناوری به نمایشگر اجازه میدهد تا به صورت پویا نرخ تازهسازی خود را تغییر دهد، بدون آنکه به اجزای سختافزاری اضافی برای قرار گرفتن بین واحد پردازش گرافیکی دستگاه و کنترلکننده نمایشگر نیاز باشد.
آشنایی بیشتر با فناوری صفحه نمایش و ساختار آن
اگر شما تصور کردهاید که نمایشگرهای گوشی یک لایه شیشه هستند، باید بدانید که کاملا در اشتباه هستید. نمایشگرهای گوشی از ترکیب چندین لایه مختلف ساخته شدهاند تا صفحه نمایش بتواند روان کار کند. به عنوان مثال، از شش لایه با بارهای مثبت و منفی در ساخت و طراحی نمایشگرهای OLED استفاده شده است که این لایهها به انتشار نور کمک میکنند.
در میان این لایهها، یک ترانزیستور لایه نازک داخلی (TFT) وجود دارد که از سیلیکون پلی کریستالی با دمای پایین یا LTPS ساخته شده است. صفحه نمایش تلفن بدون TFT قادر به کار کردن و فعالیت نیست، زیرا بدون وجود TFT شیشه نمیتواند به عنوان یک نیمه هادی عمل کند. اکثر تلفنهای موجود از دارای TFTهای ساخته شده از LTPS بهره میبرند که کمک میکنند تا نمایشگر بتواند تا حد ممکن در مصرف انرژی صرفهجویی داشته باشد.
LTPS قادر به پشتیبانی از VRR نیست، به همین دلیل نیاز به یک لایه TFT احساس شد تا بتواند LTPS و اکسید روی گالیوم ایندیوم (IGZO) را با هم ترکیب کند. ترکیب مواد هیبریدی سیلیکون و اکسید با هم به تلفن شما اجازه میدهند تا بدون اتلاف انرژی، به سرعت بین نرخهای تازهسازی بالا و پایین (هرتز) جابجا شوند. این فناوری هیبریدی را LTPO مینامند.
LTPO یک پیشرفت و یک فناوری بزرگ و فوقالعاده است زیرا برای فعال کردن نرخ تازهسازی پویا، به اجزای اضافی بین کنترل کننده نمایشگر و واحد پردازش گرافیکی (GPU) نیاز ندارد.
اگرچه LTPO یک فناوری توسعه یافته توسط اپل است، اما سامسونگ هم از رقیب همیشگی خود عقب نیست و در حال تحقیق روی فناوری نمایشگر مشابهی با LTPO با نام HOP است.
با مزایای فناوری LTPO آشنا شوید
تا اینجای کار شما با فناوری LTPO به صورت کاملا حرفهای و تخصصی آشنا شدهاید. حالا نوبت به پاسخ سوال دوم است. مزایای این فناوری چیست؟
جالب است بدانید صفحه نمایش بیشترین مصرف انرژی را در بین قطعات گوشی دارد. با روی کارآمدن فناوری OLED این مصرف انرژی کمی بهینه شد اما مشکل اصلی همچنان پابرجا باقی ماند و بخش زیادی از عمر باتری به خاطر صفحه نمایش هدر میرود.
مزیت و هدف اصلی از خلق فناوری LTPO کاهش این مصرف انرژی با تغییر نرخ تازهسازی است.
نرخ تازهسازی چیست؟
به تعداد به روز رسانیهای صفحه نمایش در یک ثانیه که با فرکانس بر حسب هرتز (Hz) اندازهگیری میشود، اصطلاح «نرخ تازه سازی» میگویند. اکثر گوشیهای هوشمند از نمایشگرهای ۶۰ هرتزی استفاده میکنند، اگرچه مدلهایی با فرکانس ۱۲۰ و ۹۰ هرتزی هم وجود دارد. هر چه نرخ تازهسازی بالاتر باشد، مصرف باتری بیشتر میشود، در حالیکه نمایشگر روانتر و بهتر فعالیت میکند. با تغییر نرخ تازهسازی تا ۱ هرتز (عموما یک فریم در ثانیه) میتوان در انرژی صرفهجویی کرد زیرا صفحه نمایش تقاضای کمتری برای تغییر دارد؛ این ویژگی در ساعتهای هوشمند اپل به کار رفته است.
برای درک این موضوع بهتر است یک مثال ساده بزنیم. گوشی شما به محض دریافت یک اعلان سریع روشن میشود و هیچ برنامهی دیگری فعالیتی ندارد که با کاهش نرخ تازهسازی برای کاربر اختلالی ایجاد کند. زمانی که شما میخواهید اعلان گوشی خود را بررسی کنید، نرخ تازهسازی به سرعت به حالت عادی بر میگردد یا زمانی که صفحه نمایش در حال پخش موسیقی است، نرخ تازهسازی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند. به خاطر وجود این فناوری نرخ تازهسازی قادر است در شرایط مختلف بالا و پایین شود بدون آنکه انرژی و باتری زیادی مصرف شود.
تا اینجا شما پاسخ سوال دوم را دریافت کردهاید و با ساختار صفحه نمایشها آشنا شدید. حالا نوبت به پاسخ سوال آخر است.
کدام دستگاه ها از این فناوری بهره می برند؟
اپل واچ سری ۵ اولین دستگاهی بود که از مزیت LTPO استفاده کرد. جدیدترین گوشیهای اپل دارای نمایشگرهای همیشه روشن با نرخ تازهسازی ۱ هرتز هستند، در حالیکه عمر باتری در تمام روز حفظ میشود و نیاز به شارژ چندین باره وجود ندارد.
همانطور که در ابتدا گفته شد، سامسونگ برای عقب نماندن از رقیب خود بیکار ننشسته است و ازفناوری HOP در صفحه نمایشهای خود استفاده کرده است. این فناوری مشابه فناوری LTPO است. در حال حاضر سامسونگ از این فناوری در گوشیهای پرفروش و لوکس خود مثل گلکسی نوت ۲۰ اولترا و گلکسی S۲۱ اولترا بهره برده است.
قبلا شرکتهای تولیدکننده گوشی به عوامل دیگری مانند کیفیت دوربین، سرعت پردازنده و غیره اهمیت میدادند و تمام سعی و بودجه خود را در ارتقای این عوامل خرج میکردند. با گذشت زمان و بررسیهای انجام شده، نیاز به کاهش مصرف انرژی و مصرف باتری در گوشیهای هوشمند به شدت احساس شد.
مصرف زیاد انرژی در گوشیهای هوشمند و دستگاههای هوشمند مانند ساعتهای هوشمند یک مشکل بزرگ برای افراد است، زیرا افراد باید همیشه بهترین کابل شارژ آیفون یا پاوربانک خود را به همراه داشته باشند. به همین دلیل فناوری LTPO روانه بازار شد. این فناوری سبب کاهش مصرف انرژی و در نتیجه افزایش طول عمر باتری گچتهای هوشمند شد. این فناوری هنوز بسیار نوپا است و تا به سرانجام رسیدن و ثمر دادن زمان نیاز دارد، اما به طور قطع در آینده بیشتر از این فناوری خواهید شنید.
نظر شما دربارهی این فناوری چیست؟ آیا شما هم تمایل به استفاده از گوشیهای هوشمند و گجتهای مجهز به این فناوری هستید؟ نظرات خود را برای ما ارسال کنید. اگر این مطلب برای شما مفید بود و از مطالعهی آن لذت بردید، آن را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید.
همچنین لازم به ذکر است، برای خرید عمده لوازم جانبی موبایل برندهای معتبری همچنین یسیدو (Yesido)، بروفون (Borofone)، هوکو (Hoco) و بیسوس (Baseus) شما میتوانید پس از انتخاب برند مورد نظر، مطالعه و بررسی مشخصات فنی آن ها اقدام به خرید بهترین برند متناسب با نیاز خودتان نمایید.
بیشتر بخوانید: