
هر وقت برای خرید گوشی به یک مغازه یا فروشگاه اینترنتی مراجعه میکنید، با انبوهی از مشخصات سختافزاری، نرمافزاری و قطعات مواجه میشوید که به طور قطع با ۹۰ درصد از آنها آشنایی کاملی ندارید. مهمترین این اطلاعات شامل پردازنده، رم و کیفیت دوربین میشود که برای هر کدام از آنها یک مبحث گسترده وجود دارد و علت گرانی گوشیهای هوشمند نسبت به هم مشخصاتی همچون انواع تراشه گوشی است.
غولهای صنعت موبایل برای حفظ بازار جهانی خود سعی در بهبود این مشخصات دارند تا بتوانند همچنان در صحنهی رقابت باقی بمانند. یکی از قطعاتی که نقش مهم و اساسی در گوشی را دارد و کمتر از آن نام برده میشود، SOC یا System-on-Chip است. اغلب افراد SOC را با پردازنده اشتباه میگیرند، اما این دو با هم تفاوت دارند.
SOC قطعهای است که از آن به عنوان مغز متفکر گوشیهای هوشمند یاد میشود و تمام تصمیمات اصلی در گوشی شامل اجرای برنامهها را کنترل میکند. در این مقاله سعی داریم شما را با انواع تراشه گوشی بیشتر آشنا کنیم و اطلاعات جامعی از آن را در اختیار شما قرار دهیم.
تراشه یا System-on-Chip چیست؟
اصطلاح System-on-Chip یک تراشه است که در دستگاه تلفن همراه قرار میگیرد و قادر است به عنوان یک رایانه کامل عمل کند. تمام واحدهای پردازش شامل واحد پردازش مرکزی، واحد پردازش گرافیک، واحد پردازش تصاویر، واحد پردازش عصبی، پردازشگر سیگنال دیجیتال، مودم و رمزگذار و رمزگشا ویدیو روی این قطعه کوچک و کاربردی قرار دارند.
SoC یا همان تراشه گوشی یک سیستم پردازش کامل است که در یک بسته واحد قرار دارد و به دلیل ترکیب چندین جزء در یک تراشه واحد، باعث صرفه جویی در فضا، هزینه و مصرف انرژی میشود. SoCها به اجزای دیگر مانند دوربین، نمایشگر، رم، حافظه فلش و موارد دیگر نیز متصل میشوند. بعد از آشنایی با SOC، حالا زمان آن رسیده است که با انواع تراشه گوشی و مشخصات آن و شرکتهای بزرگ سازنده این قطعه آشنا شوید تا هنگام تهیه یک گوشی موبایل و لوازم جانبی آن همچون خرید گلس گوشی دیگر با مشکل مواجه نشوید.
شرکت های سازنده انواع تراشه گوشی های هوشمند
همانطور که گفته شد، شرکتهای بزرگ صنعت موبایل برای ماندن در بازار رقابت جهانی، نیاز به ارتقای قطعات خود دارند تا بتوانند نیازهای کاربران امروزی را رفع کند. شرکتهای توانمند بزرگی وجود دارند که در صنعت تراشه توانستهاند، خود را به عنوان بهترین برند معرفی کردهاند و نقش اصلی را در این صنعت پرسود ایفا کنند. انواع تراشه یا SOC عبارت اند از:
- Qualcomm Snapdragon
- Apple
- Mediatek
- Exynos
- Kirin
در ادامه به صورت مختصر شما را با این شرکتها و تراشههای ساخته شده توسط آنها را آشنا میکنیم.
تراشه Qualcomm Snapdragon
همانطور که قبلا گفته شد، شرکتهای بزرگی وجود دارند که در ساخت انواع تراشه فعالیت میکنند و SoCهای خود را میسازند. شرکت آمریکایی کوالکام در این فضا پیشتاز است و از محبوبیت بالایی برخوردار است زیرا دارای مودمهای LTE هستند و از مشخصات فنی قوی، حسگرهای متفاوت و پردازندههای قدرتمند در طراحی خود بهره برده است.
از این تراشهها اغلب در گوشیهایی با سیستمعامل اندروید استفاده میشود و در روزمه این شرکت همکاری با برندهای معروفی مانند سامسونگ، گوگل، اوپو، وانپلاس، شیائومی، هواوی و الجی به چشم میخورد. نسل فعلی شامل اسنپدراگون سری 200، 400، 600، 700 و 800 است که این نامها بر اساس قدرت پردازش و سرعت این تراشهها انتخاب شده است و با این عوامل ارتباط مستقیم دارد. در ادامه در چند خط این تراشهها را به شما معرفی شده است.
- اسنپدراگون سری ۲۰۰ در گوشیهای ارزان قیمت، برای ارائه عملکرد بهتر و اتصال قدرتمند طراحی شده است.
- برای گوشیهای میان رده از اسنپدراگون ۴۰۰ برای ارائه عملکرد بهتر استفاده شده است. این سری تراشه، اولین Soc موبایل ۶۴ بیتی است.
- تراشه اسنپدراگون ۶۰۰ برای ارائه عملکرد بالا در برنامهها و بازیهای گرافیکی طراحی شده است. علاوه بر این، مرور سریع وب و اتصال بهتر بین گوشیهای هوشمند را بهبود بخشیده است.
- سری ۷۰۰ نقش متعادلی را در گوشیهای هوشمند ایفا میکند و باعث بهبود راندمان باتری و افزایش دو برابری هوش مصنوعی گوشی شده است.
- اسنپدراگون ۸۰۰ عملکرد برنامهها را در مقایسه با نسلهای قبلی خود ارتقا داده است و دارای گرافیکی با کلاس بالا و چند رسانهای است که آن را به عنوان یک گزینه لاکچری در بین گوشیهای هوشمند مطرح کرده است.
تراشه اپل
بدون شک، اپل به عنوان نوآورانهترین و خلاقترین شرکت در زمینه گوشیهای هوشمند شناخته میشود که در طراحی گوشی از پیشرفتهترین فناوریها استفاده میکند. اولین نسل آیفون این شرکت در ۲۹ ژوئن ۲۰۰۷ عرضه شد که به لطف سیستم عامل آیفون یا IOS، عملکرد دستگاه یکپارچهتر و روانتر شده بود.
اپل شرکتی است که برای گوشی همراه خود از تراشههای ساخته شده توسط خود استفاده میکند و تراشه APL0098 اولین تراشه طراحی شده توسط این برند بود که از فناوری ۹۰ نانومتری برای ساخت آن استفاده شده است. با پیشرفت تکنولوژی، اپل تراشههای متعدد دیگر طراحی کرده است که در ادامه به آنها اشاره کوتاهی شده است.
تراشههای سری A۴، بر اساس پردازنده ARM و حاوی ARM Cortex-A8 است. در مارس ۲۰۱۱، اپل تراشه A۵ را با یک CPU به روز کرد که قادر بود دو برابر کار را انجام دهد و یک ARM Cortex-A9 دو هستهای را شامل میشد.
اپل در سال ۲۰۱۲ پردازنده A۶ را با آیفون ۵ عرضه کرد و حدود یک سال بعد و در سال ۲۰۱۳، تراشه A۷ همزمان با آیفون ۵s ساخته شد. اپل در سال ۲۰۱۴ بازهم تراشه خود را ارتقا داد و از آن در گوشیهای سری ۶ و ۶ پلاس خود استفاده کرد. اپل همچنان به فکر ارتقا قطعات خود بود و در سال ۲۰۱۵ تراشه A۹ برای دستیابی به عملکرد بالاتر و بهتر طراحی کرد.
به یک سال نکشید که تراشه A۱۰ اپل با آیفون ۷ و ۷ پلاس به مردم دنیا معرفی شد. در پایان سال ۲۰۱۷، اپل تراشه A۱۱ Bionic را معرفی کرد که در آیفون ۸.۸ پلاس و آیفون X ظاهر شد. تراشه A۱۲ Bionic بهروزرسانی اصلی A۱۱ است و پس از راهاندازی، برای اولین بار در آیفون XS، iPhone XS Max و XR به کار گرفته شد که گوشیهای هوشمند اپل را به سطح بالاتری ارتقا داد. تراشه A۱۲ بایونیک توانست عملکرد گوشیهای هوشمند را افزایش دهد و عملکرد آنها روانتر کند. جدیدترین و به روزترین تراشه ساخت شرکت اپل که برای اولین بار در آیفون ۱۱، آیفون پرو و مکس استفاده شد، A۱۳ است.
تراشه مدیاتک
مدیاتک یک شرکت چینی تایوانی است که در سال ۱۹۹۷ با هدف ساخت فناوریها و قطعات برتر برای گوشیهای هوشمند تاسیس شد. در حال حاضر این شرکت یکی از برندهای مطرح در ساخت انواع تراشه گوشی است که تراشههای این شرکت برای گوشیهای میان رده مناسب است و علاوهبر کارایی بالا، از قیمت مناسبتری هم برخوردار است. مانند سایر شرکتها تراشههای این شرکت هم شامل سریهای مختلفی میشود که در ادامه به آنها پرداخته میشود.
- اکثر گوشیهای هوشمند میانرده از این سری تراشه Helio A استفاده میکنند زیرا این تراشه علاوه بر قیمت مناسب، باعث راندمان بهتر گوشی، افزایش کیفیت دوربین و عملکرد بهتر گوشی میشود.
- در تراشههای سری Helio P تمرکز بر کاهش مصرف انرژی و شارژدهی بیشتر باتری قرار داده شده است و گوشیهای هوشمند با قطر باریک از این تراشه استفاده میکنند.
- به لطف عملکرد فوقالعاده تراشه سری Helio X، قابلیتها و کیفیت دوربین، نمایشگر و بازی به صورت چشمگیری افزایش یافته است.
- تراشه سری G در گوشیهای رده بالا به کار میرود و باعث میشود کیفیت تصاویر و صدا در هنگام بازی و اجرای سایر نرمافزارها بسیار بالا باشد.
- تراشه Dimensity 5G سریع و هوشمند است و قادر است از اینترنت 5G استفاده کند.
تراشه Exynos
در گوشیهای هوشمند سامسونگ از تراشه ساخت خود شرکت به نام Exynos استفاده میشود که دارای هشت هسته است و از پردازنده گرافیکی ARM Mali استفاده میکند. این تراشه با وجود تکنولوژی بالا و پیشرفته باعث عملکرد فوقالعاده گوشیهای سامسونگ شده است تا این برند به یکی از محبوبترین برندهای جهان تبدیل شود. این تراشه هم شامل سریهای گوناگونی است که در ادامه شرح خواهیم داد.
پردازندههای سری ۷ اگزینوس عمدتا برای گوشیهای هوشمند میانرده ساخته شدهاند تا گوشیهای میانرده سامسونگ عملکرد بهتری در برابر سایر رقبا داشته باشند. نسل بعدی تراشه سامسونگ تراشه سری ۸ هشت هستهای است و از فناوریهای جدید بهره میبرد و میتواند صفحه نمایش را 4kUHD ارائه دهد. آخرین تراشه سامسونگ تراشه سری ۹ است که در گوشیهای رده بالا استفاده میشود و سطح عملکرد گوشی را به صورت بینظیری ارتقا میدهد.
تراشه Kirin
افرادی که از گوشیهای هوشمند هوآوی یا آنر استفاده میکنند، تا حدودی با این تراشه آشنایی دارند. این تراشه که ساخت شرکت Hisilicon است، در طراحی خود از بهروزترین و پیشرفتهترین فناوری استفاده کرده است و به لطف تنوع گستردهی خود، در بین مردم متمایز شده است. اجازه دهید در زیر مشخصات انواع تراشه گوشی شرح داده شود.
تراشه سری ۶۰۰ برای گوشیهای میان رده هوآوی طراحی شدهاند. از تراشه سری ۷۰۰ سری بعدی تراشههای ساخته شده توسط این شرکت است که قادر است عملکرد عالی را برای کاربران و گوشیهایی که گیمینگ هستند، ارائه دهد. در سال ۲۰۱۹ تراشه سری ۸۰۰ معرفی شد که دومین تراشه قدرتمند این شرکت محسوب میشود و در گوشیهای هوشمند رده بالا استفاده میشود. تراشه سری ۹۰۰ این شرکت از پردازندههای گرافیکی و مرکزی با قدرت بالایی برخوردار است و از فناوری ۵G پشتیبانی میکند.
کدام تراشه گوشی مناسب است؟
در یک گوشی هوشمند یا تبلت مدرن، تراشه یا SOC نه تنها هستههای CPU و GPU، بلکه مودمها، حسگرها و فناوریهای ارتباطی مختلف و همچنین کنترلکنندهها و کانالهای داده، رم و فضای ذخیرهسازی برای دوربینها و حسگرهای اثر انگشت را در خود جای داده است. فراموش نکنید تراشه مغز متفکر گوشیهای هوشمند است، به همین دلیل شرکتها سعی در ارتقای این قطعه دارند تا بتوانند عملکرد گوشیها را یکنواختتر و بهتر کنند. سعی کنید هنگام انتخاب گوشی همراه یا تبلت حتما به این مشخصه دقت کنید.
علاقهمندان به فناوری دوست دارند در مورد قدرت پردازش تراشهها از رایانههای شخصی و کنسولهای بازی گرفته تا جدیدترین تلفنهای هوشمند صحبت کنند. ما در این مقاله در مورد جزئیات تراشهها و شرکتهای سازندهی آن اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار دادیم و تا شما بتوانید درک درستی از اصطلاح SOC داشته باشید. در این مقاله سعی شده است تا با استفاده از کلمات ساده و روان و بدون هیچ پیچیدگی به مبتدیان و افراد ناآشنا با مفاهیم گوشیهای همراه بتوانند با جزئیات SOC آشنا شوند. اگر مطلب انواع تراشه گوشی برای شما مفید بوده است، آن را برای دوستان خود و کسانی که فکر میکنید به آن نیاز دارند، ارسال کنید.
بیشتر بخوانید: